Skip to main content

Bel Fıtığı:

Beldeki omurların arasında bulunan ve amortisör görevi yapan disklerin kayması veya yırtılması sonucu, omurilikten çıkan sinirlere baskı oluşturarak bel , kalça veya bacak bölgelerinde ağrı oluşması durumudur.

İnsanların yüzde 80-85’i hayatlarının bir döneminde bel ağrısı şikayetleri ile karşılaşmaktadırlar. Sadece yüzde 1’inde sinir kökü tutulumuna bağlı olan bel ağrıları (bel fıtığı) görülmektedir.

Her yaş grubunda görülebilen bel fıtığından sağlıklı fitnes yaparak korunmak mümkündür. Vücut ağırlığının normalden fazla olması durumlarında, iyi ısınma yapmadan, yanlış tekniklerle, riskli hareketlerle, kapasitenin üstünde fazla ağırlıklarla egzersiz yapılması sonucu bel fıtığı ve bel ağrıları oluşabilir.

Yalnızca bel fıtığı rahatsızlıklarından dolayı değil, bel-sırt kaslarındaki (Quadratus Lumborum, Erector Spinae) kasılmalar da uyuşma ve güç kaybı gibi şikayetlere yol açabilmektedir. Ağrı, güç kaybı ve uyuşma şikayetleri sırasında doktor veya fizyoterapist kontrolünde egzersiz yapmanızda fayda vardır. Şikayetleriniz geçtikten sonra bile sağlıklı fitnes adına bazı hareketler tekrar şikayetlerinizi artırabilir. Burda “sağlıklı fitnes” adına  hangi hareketler daha riskli ve alternatifleri nelerdir bunları yazdım.

 

Not: Hyperlordoza bağlı sırt kaslarının  kasılmalarından dolayı olan ağrılar için “ deadlift” hareketi stretching amaçlı 1-2 kg ile  yapıldığında ağrıların azalmasına yardımcı olabilmektedir ; ancak bel fıtığı şikayetiniz varsa “deadlift” hareketini kesinlikle yapmamanızı öneririm.

 

Ziya Yazıcı / Egzersiz Uzmanı, Yazar, Antrenör

 

 

HAREKETLER:

 

 

1-Hyperextension                 yerine         Back extension

 

 

 

2-Bent Over Lateral Raise    yerine         Dumbbell Prone Incline Rear Lateral Raise

 

 

 

3-Cable Seated Row              yerine         Low Row/Vertical Row (Nötral Tutuşu)

 

 

 

4-Barbell Squat                     yerine          Dumbbell Walking Lunge

 

 

 

5-Sit Up                                  yerine           Crunch

 

Leave a Reply