Skip to main content

44 yıldır Federasyonun başkanı olan Tamas Ajan ,10 milyon Doları hesabına geçirdiği, kırktan fazla pozitif doping testin gizlediği ve son elektronik kongrelerde usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle soruşturma geçiriyor.

Soruşturmanın öncülerinden olan Kanadalı hukukçu Richard McLaren’den alınan bilgilerde Ajan’ın federasyon içinde bir otokrosi kurduğu, oylamalarda para karşılığı oy satın aldığı ve federasyonun yönetiminde sadece kendisini destekleyen kişilere yer verdiği belirtildi.
Soruşturma,2020 yılının Ocak ayında Alman kanallarında yayınlanan “Lord of the Lifters” belgeseliyle gün yüzüne çıkmaya başladı.

Eski başkan soruşturma esnasında görevden uzaklaştırıldı ve 15 Nisan’da istifa etti.



McLaren’den alınan bilgilerde soruşturma esnasında elliden fazla mağdur ifadesine başvurulduğu ve soruşturmayla ilgili birçok delil elde edildiği belirtilmektedir.

McLaren’in düzenlediği raporda Ajan’ın soruşturmaya konu olan davranışları başlıklar altında ele alınmıştır. Yönetime ilişkin olarak Ajan’ın 44 yıllık başkanlığını diktatörlük şeklinde kötüye kullandığı açık bir şekilde anlaşıldığı belirtilmiştir. Soruşturma aşamasında çok az kişinin soruşturmalara yardımcı olduğu hatta bazı üyelerce soruşturmanın devamının zorlaştırıldığını, atletlerden sadece birinin soruşturmacıyla görüştüğü raporda Ajan’ın diktatörlüğüne örnek olarak verilmiştir. Ajan kurduğu korku imparatorluğuyla birlikte, kendisi dışında kimsenin federasyonun yönetimi ve faaliyetleri hakkında söz sahibi olmasına izin vermemiştir.

Raporun devamında Ajan’ın maddi konularda gerçekleştirdiği usulsüzlüklere yer verilmiştir. Raporda, Ajan’ın kontrolü tek başına ele geçirdiği, hesaba para girişi, hesaptan para çıkışı ve federasyonun hesaplarına ilişkin geri kalan tüm işlemlerin kendisi tarafından gerçekleştirildiği belirtilmektedir. Federasyonun asıl gelirlerinden olan doping para cezaları da Ajan’a nakden ödenmiş ve hesaplara geçmemiştir. Para akışının çoğu elden ve hesap dışı gerçekleştirildiği için Ajan’ın zimmetine geçirdiği paranın miktarı tam olarak tespit edilememektedir fakat şu ana kadar tespit edilen tutar 10.4 milyon Dolardır.

Raporun dopinge ilişkin olan kısmında federasyonun doping geçmişi ve şu anki doping stratejisine yer verilmiştir. Geçmiş yıllarda 600 sporcunun doping testi pozitif çıkmıştır. Ajan her ne kadar dopingle mücadele komisyonunu kurarak dopingle mücadele etmeye çalışsa da asıl sorun doping kültürünün federasyonda kabul görmüş olmasıdır. Raporun dopinge ilişkin olan kısmı WADA’ya daha sonraki soruşturmalar açısından bilgilendirici olması için gönderilmiştir.
Raporun oy satın alma usulsüzlüğüne ilişkin bölümünde son iki elektronik kongrede oy satın alma durumunun artış gösterdiği belirtilmiştir. Bu davranışın spor hukukunun temel kurallarına ve etik kurallarına aykırılık taşıdığı ifade edilmiştir.

WADA’dan yapılan açıklamada da soruşturmanın devamı için gerekli olan her şeyi en iyi ölçüde yapacağı belirtilmiştir. Soruşturmanın devamında WADA’nın ve McLaren ekibinin işbirliği yapabileceği belirtilmektedir. Soruşturma tamamlandıktan sonra WADA da kendisine bir yol haritası çizip düşüncelerini açıklayacaktır.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden (IOC) alınan bilgilerde de kendilerinin IWF’den doping prosedürlerini güncellemesini istediği belirtilmektedir. Bununla birlikte Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından yapılan soruşturma neticesinde de 3 Mart 2020 tarihinde de Ajan’ıın IOC’da bulunan onursal üyeliğine de son verildiği belirtilmektedir. IOC bu açıklamalarıyla birlikte, yeni yönetime ve reformlarına destek vereceğini belirtmektedir.
Ek olarak, IOC, WADA ile işbirliği içinde IWF bünyesinde doping vakası olup olmadığının sürekli takip edileceğini ifade etmektedir.

 

Haber: Av. Ahmet Develi

Leave a Reply