Skip to main content

Spor Salonlarında Alınacak Önlemler Belirlendi;

Türkiye Vücut Geliştirme, Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında kapatılan spor merkezlerinin 1 Haziranda açılması halinde “normalleşme süreci”nde alınacak önlemleri belirledi.

Yalova’da bir spor salonunda yaptığı ziyarette AA muhabirine konuşan Federasyon Asbaşkanı Koray Girgin, federasyona kayıtlı 7 bin’in üzerinde kayıtlı spor salonu olduğunu belirtti.

Deloitte’un Avrupa raporuna göre fitness endüstrisinin Avrupa kıtasında 27,3 milyar euro hacme sahip olduğunu söyleyen Koray Girgin, “Türkiye, bu 48 ülke arasında en hızlı büyüyen ülkelerden biri. 2020’de 823 milyon euro hacimle 48 ülke arasında Türkiye birinci olmuştur. Fitness endüstrisi, büyük yatırımlar yapılıp açılan spor salonları dışında, eğitim şirketlerinden tutun, sporcu gıdalarına, bunun dışında, ekipman tedarikçilerinden görsel yayıncılara kadar birçok iş kolunu içinde barındırmaktadır.” diye belirtti.

Salgın döneminde bağışıklığın öneminin daha da arttığını belirten Koray Girgin, sporun hayatın bir köşesinde mutlaka olması gerektiğini vurguladı. Fitness egzersizlerinin bireysel ve partnersiz yapılabildiği, fiziksel temasın neredeyse sıfır olduğunu söyleyen Girgin, “Pandemi kurulunun, spor salonlarının haziran ayında açılmasıyla ilgili karar alacağı yönünde duyum aldık. Bizde buna göre bazı ön hazırlıklar yaptık. Yeni dönemde spor salonlarına, alışveriş merkezlerinde olduğu gibi 10 metrekareye 1 kişi alınacak. Örneğin 1000 metrekare bir spor salonuna 60-90 dk zaman içerisinde 100 kişi alınabilecek.

Girgin, salonda görevli personelin, gelen müşterilere önce hijyen kurallarını anlatacağını daha sonra soyunma odasına yönlendirileceğini aktardı. Üyelerin soyunma odalarına tek tek alınacağını söyleyen Girgin, ” Yeni dönemde duş, havuz, SPA gibi alanların kullanılmayacağını söyledi. Üyelere, çalıştığı alete havlu serme, eldiven takma, maskesiyle sporunu yaptıktan sonra salonda bulunan dezenfektanlarla çalıştığı aletleri temizleme zorunluluğu getiriyoruz.” bilgisini paylaştı.

Koray Girgin, sosyal mesafe kuralları gereği kardiyo cihazlarını aralarında birer boşluk olacak şekilde çalıştırılacağını, fitness ekipmanları arasında 2’şer metre boşluk bulundurulacağını söyledi.

Havalandırmanın sürekli çalışacağını, havalandırma sisteminin olmadığı spor salonlarında kapıların, pencerelerin açık olacağını söyleyen Girgin, “Yeni dönemde klima kullanımına izin verilmeyeceğini, kafeterya gibi alanlarda sıcak satışın dışında oturulmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Yeni dönemde üyeler salona gruplar halinde alınacak her grup değişiminde yarım saat ara verilip salonlar dezenfekte edilecek.” ifadelerini kullandı.

 NORMALLEŞME DÖNEMİNDE SPOR SALONU KURALLARI;

1- Üyeler salona randevu sistemi ile gruplar halinde alınacak, her grup belirlenen gün ve saatte antrenman yapacak, böylece grupların birbiri ile teması kesilecek. Üyeler salona maske ya da siperlik takarak gelecek, salon içinde sosyal mesafe 10 m² olacak.

2-Üyelerin çalışma süreleri 60-90 dakika ile sınırlı olacak, salona girişte eller dezenfekte edilecek.

3- Üyeler girişte sokak ayakkabılarını çıkartıp sadece salonda kullandığı temiz spor ayakkabılarını giyecek.

4- Üyeler dezenfektan ayak paspası ya da antivirütik kabinden geçecek, temassız ateş ölçerler ile üyelerin ateşi ölçülecek.

5- Üyelerin salon içine girişleri barkod sistemi ile temasız bir şekilde sağlanacak, ödemelerde nakit para yerine temassız kredi kartı kullanılacak.

6- Üyeye görevliler tarafından hijyen kuralları anlatılacak.

7- Üyeler soyunma odalarını birer birer kullanacak, dolaplar, duş, havuz ve SPA bu dönemde kullanılmayacak.

8- Çalışma esnasında havlu kullanılacak, eldiven takılacak ya da eller sürekli dezenfekte edilecek.

9- Aletler arasında 2 metre mesafe bırakılacak, aletlerin yönü duvara cama ya da aynaya doğru bakacak, her üye kullandığı makineyi dezenfekte edecek.

10- Koşu bantları bir dolu bir boş şeklinde kullanılacak.

11- Havalandırma sürekli çalışacak, klima kullanılmayacak varsa kapı ve pencereler açık tutulacak, kafeteryalar kullanılmayacak.

12- Her gruptan sonra yarım saat ara verilerek spor salonu personel tarafından tekrar dezenfekte edilecek.

13- Salon personeli siperlik takacak ve sürekli ellerini dezenfekte edip üyelerle arasındaki sosyal mesafeyi koruyacak.

 

Kerem Yavaş