Skip to main content

Eş zamanlı olarak çoklu kas gruplarını çalıştırması sebebiyle, dünya üzerinde var olan sporlar arasında en verimli ve “en faydalı” sporlardan biri olarak nitelendirilen yüzmenin bu sıfatı hak etmesinde birçok etmen bulunuyor.

Yapılan araştırmalar düzeyinde vücutta 200’e yakın kas grubunu birarada aktive ettiği dile getirilen spor; hem fiziksel-görünüş anlamında, hem iç organların sağlığı bakımından, hem de mental anlamda sporcuya oldukça büyük faydalar sağlayabiliyor.

Bu paralelde; 7’den 70’e herkesin yapmasını önerebileceğimiz “şifa dolu” yüzme sporunun faydalarına maddeler halinde değinmenin belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Suda Egzersiz Yapmak, Karaya Oranla Neden Daha Sağlıklıdır?

Yüzdürme Kuvveti: Suyun yüzdürme-kaldırma kuvveti, insanların karada yapılan birçok zor hareketi su içerisinde daha kolay yapabilmelerine imkan tanıyor. En basit örneğiyle yeteri derinliğinde bir suya atladığınızda; su yüzde 90 oranında sizin düşme kompozisyonunuzu engelliyor.

Direnç: Suda yaptığınız her harekette su tarafından bir direnç ile karşılaşıyorsunuz. Su; karaya oranla yüzde 12-14 oranında daha fazla direnç meydana getiriyor. Direnç; ani vücut hareketlerini, takibinde ani sakatlıkların ortaya çıkmasını önlüyor.

Soğutma: Su; karaya oranla ısıyı daha verimli bir şekilde dağıtır. Bu bağlamda vücudun aşırı ısınma şansı oldukça azdır. Bu da daha verimli bir egzersizin önünü açmaktadır.

İnsanlar Neden Suda Egzersiz Yapar?

Fitness: Zindeliğinizi arttırmak, ne kadar enerji harcadığınızla doğrudan orantılıdır. Yüzmenin zaman/birim başına en çok kalori harcatan sporlardan biri olduğunu hatırlatmaya gerek var mı?

Terapi: İnsanların kazalar ve hastalıklar sonucu sahip oldukları travmayı atlatma yolunda önemli bir araçtır. Yaşlanma süreci ile mücadelede etkin rol oynar.

Sosyallik: Yeni insanlarla tanışmanıza fırsat tanıyan yüzme; hayatınız boyunca birlikte olacağınız dostlukların oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Azalan Stres: Ev, iş, hayata dair birçok sorununuzu bir kenara bırakmak ya da onların varlığında bir rahatlama adına, bunu daha önce deneyimlemiş birileri olarak sudan daha iyisini bulamayabileceğinizi söylemek isteriz.

Eğlence: Sadece yüzme ile sınırlı olmayan, insanlara çeşitli şaka, eğlence ortamlarını da hazırlayan bir mecra. Su egzersizlerini eğlenceli bir şekilde yapmaya çalışın. Su her zaman eğlenceli olmuştur.

Fiziksel Faydalar

-Geliştirilmiş esneklik ve güç
-Dayanıklılığı arttırır
-Kas esneliliğini arttırır
-Kas dengesi meydana getir. Kas grupları dengeli bir biçimde vücudunuzda dağılım gösterir.
-Kalp kasını daha güçlü hale getirir. Biri kalp krizinden mi bahsetti?
-Gelişim çağındaki çocuklar başta olmak üzere kas-kemik gelişiminde diğer sporlarla karşılaştırılınca oldukça öne çıkar.
-Vücuttaki kan dolaşımını arttırır
-Kasları rehabilite eder.
-Bireyin sağlıklı kilo kontrolü ve sürdürülebilir sağlıklı yaşam düzeninde yer almasına katkıda bulunur.

Sosyal Faydalar

-Başkalarıyla tanışma fırsatı verir. Bulunmak isteyeceğiniz bir sosyal ortam fırsatı sunar.
-İçeriğindeki aktiviteler düzeyinde eğlencelidir.
-Güvenlidir. Gerekli tedbirler alındığında suyun içerisi, karadan daha güvenli olacaktır!
Psikolojik Faydalar
-Birey ve grup bazında kişilerin hayata karşı olumlu bir tutum geliştirmelerine olanak tanır.
-Yapılan araştırmalar sonucu; bireyin huzurlu ve mutlu hissetmesine doğrudan katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. İnsanlar yüzme öncesi ve sonrası iki farklı kategoride değerlendirilebilirler!
-Günümüz hayatında en çok özlemini çektiğimiz “sabır” duyusunun gelişimine katkıda bulunur.
-Stres ve gerginliği gözle görülür bir şekilde azaltır.
-Enerjiyi yeniler.

Suda Hangi Egzersizler Yapılabilir?

-Su Yürüyüşü: Bel veya göğüs derinliğinde düzenli, kısa, hızlı adımlar atmak mevcut ayak sakatlıklarınızı iyileştirme yolunda size katkı sağlayacaktır.
-Su Aerobiği: 20 dakika ve üzeri sürelerde suda yapılan aerobiğin kardiyovasküler sisteme azımsanmayacak bir katkıda bulunduğunu gözlemlenmiştir. Ritmik egzersizlerle tüm vücudunuzu çalıştırabilirsiniz.
-Kuvvet/Direnç: Çeşitli direnç ekipmanları kullanarak, su içerisinde kaslarınızın gelişimine odaklanabilirsiniz. Su direnci size daha güçlü ve esnek bir kas yapısı sunacaktır.
-Esneklik: Tüm hareket açıklarını ve vücut uzantılarını kullandığınız geniş skaladaki hareketler esnekliğinizi arttıracaktır. Denendi, onaylandı.
-Su Terapisi ve Rehabilitasyonu: Özel klinik amaçlar için su içerisine yönelik olarak tasarlanan prosedürler, kişinin terapi ve rehabilitasyon sürecinde üst sıralarda yer alacaktır.
-Suda Yoga: Karaya oranla daha kapsamlı bir rahatlama olanağı tanıyan su; bu doğrultuda yoganın karada yapılan zor hareketlerini daha basite indirgeyecek ve daha büyük bir rahatlama hissiyatı sağlayabilecektir.
-Derin Su Koşusu: Flotasyon cihazları kullanılarak ayaklarınızı suyun yüzeyine değdirmeyecek şekilde yaptığınız “derin koşular”, kara koşunuzu geliştirme anlamında katkı sağlayacaktır. Sprinter(kısa), orta ve uzun mesafe koşucularına duyurulur!

-Duvar Egzersizleri: Çeşitli kas gruplarını izole etmek amacıyla havuz duvarını destek olarak kullanabilirsiniz.
-YÜZME: Serbest, kurbağalama, kelebek, sırt üstü şeklinde başlıca olarak 4 stil eşliğinde gerçekleştirebileceğiniz yüzme, havuz içerisinde yapabileceğiniz naçizane aktivitedir!

Yüzmenin faydalarının, araştırmalar düzeyinde henüz fark edilebilen faydalarının saymakla bitmeyeceği bir ortamda, mevcut faydaları sizinle paylaşmak istedik. Yazımızın sizi ve sonrasında sevk edeceğiniz yakınınız, arkadaşınızı etkilemesi dileğiyle. Suyun etkileyici dünyasını deneyimlemeniz dileğiyle. Sağlık ve esenlikler dileğiyle…

http://www.bucknell.edu/athletics/recreation-services/swimming-information.html
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/swimming-health-benefits
http://www.coachmag.co.uk/exercises/3828/5-key-benefits-of-swimming

Leave a Reply