Skip to main content

Kai Greene baş hakem Steve Weinberger ile fan hakemliği ve resmi hakemliği karşılaştırıyor.

Bu görüntülerde Kai Greene, Bev Francis Powerhouse Gym’i ziyaret ediyor ve Steve Weinberger ile derin bir tartışmaya giriyor. Tartışma şu soru etrafında dönüyor: “ Neden hayranlar hakemlerin kararlarına genellikle karşı çıkıyor?”

Her bir kaç büyük yarışmadan birinde, hayranlar tarafından eleştirilen tartışmalı bir seçim, hakemler tarafından mutlaka yapılıyor. En son, Classic Physique Olympia 2019’da Chris Bumstead’in Brian Ashley’e karşı kazanması karşısında bir çok kişi çok şaşırmıştı. Ancak bu durum çok eskilere kadar dayanır. Bazı kesimler Dorian Yates’in son Olympia kazananı olmasını sakatlığına rağmen çocuk oyuncağı olarak nitelendirdiler. Bu günlerde canlı yayınların ve internet yorumlarının yaygınlaşmasıyla, hayranlar hakemlerin kararlarıyla aynı fikirde olmadığı zaman eleştiriler bir çığ gibi büyüyor. Bazıları siyaseti veya adam kayırmacılığı suçlarken, diğerleri ise fotoğraflarda ya da canlı yayınlarda insanların, podyumda hakemlerin birebir gördüğünden daha farklı olduğunu iddia ediyor.

Vücut geliştirme sporunda yıllardır hayranlar arasında, politika konsepti ya da adam kayırma sürekli bir söylenti oluşturmuştur. Tabii ki, bu her spor için geçerli olabilir. Hayranlar her zaman işlerin kendi istedikleri yönde ilerlemesini isterler. Gerçek şu ki, işler çoğunlukla göründüğünden biraz daha karmaşık olabilir.

Kai Greene’in bilmek istediği ise, çok büyük hayran kitlelerinin hakemlerle aynı fikirde olmadığı birkaç örnekte ne oldu? Nasıl bu kadar büyük bir görüş ayrılığı yaşanabiliyor? Steve Weinberger bunu bizzat orada bulunmamaya bağlıyor.

Steve Weinberger bir videonun farklı bir lensle bile nasıl farklı sergilenebileceğini açıklıyor. Sadece bu da değil, hayranlar sıklıkla yarışmada profesyonel fotoğraflar çekip, bunları atletleri kıyaslamak amacıyla yan yana koyuyorlar. Weinberger hayranların bu amaçlarındaki yanlışlığa dikkat çekiyor.

Her fotoğraf birbirinden farklı dakikalarda çekilmiş olabilir. 5 dakika bile formlarda büyük farklılık yaratabilir. Fotoğraflar sadece o süreçteki sadece bir anı gösterir. Profesyonel vücut geliştirmeciler için, toplu mukayese bölümü ve tekli poz bölümü birlikte değerlendirilir. Sadece bir fotoğrafla değerlendirme yapılamaz. Sahnede oldukları bütün anlar değerlendirilir.

Kai Greene zamanını ayırdığı her şeye, büyük bir dikkat veren düşünceli bir adamdır. Steve Weinberger ise özgüvenli ve her şeyi olduğu gibi söylemekten korkmayan (onu baş hakem yapan şeylerden biri de budur) açık sözlü biridir. Bu yüzden bu ikiliyi tartışırken görmek en azından eğlenceli diyebiliriz. Bir baş hakemin bu uzunlukta hakemlikte olası politikaları konuşması çok nadir bir şeydir.

 

 

Kaynak: GI Vault