Skip to main content

Türkiye Wushu Federasyonunda Hem Oyuncu Hem Hakem Skandalı     

  

Türkiye Wushu Federasyonu Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün kızı Elif Akyüz Türkiye Wushu Kungfu Şampiyonası’na hem hakem hem de sporcu olarak katıldı. Şampiyonaya hem sporcu hem hakem olarak katılan  Akyüz, annesinin de yer aldığı hakemlerin puanlarıyla şampiyon ilan edildi.

Wushu Ulusal Takımı’nın sporcusu Mustafa Seçkin Çelik BirGün’den  Eren Tutel’e yaptığı açıklamalarda federasyon içinde sürekli bir mücadele içinde olduklarını bildirdi ve konuşmasında şu ifadelere yer verdi. : “Ben ve arkadaşlarım Covid 19 salgını öncesinde TWF Başkanvekili Abdurrahman Akyüz’ün yaptığı haksızlıklara karşı mücadele verip hakkımızı korumak adına kendisine dava açtık. Bu süreçte kendisi ve ailesi tarafından çeşitli hakaretlere ve ‘FETÖ’cüler’ ‘hainler’ gibi kirli yakıştırmalara maruz kaldık.”

 

  “ADALET ER YADA GEÇ TECELLİ EDECEK .”

    Konuşmasında bu ülke için mücadele ettiğini ama haksızlığa uğradığını belirten Mustafa Seçkin “Öncelikle şu bilinmeli. Biz bu ülke için ter döktük ve milli sporcu ünvanını kazandık. Bizim gibi haksızlığa uğrayıp bir daha yarışmalara girememekten korkan birçok arkadaşımız var.

Öğrencilerimi yarışmalara bir daha sokamam korkusuyla bize sessizce destek veren antrenörler var.İnsanlar düşüncelerini özgürce ifade edemiyorlar ettikleri taktirde dışlanıyorlar. Haksızlık karşısında sessiz kalmamızı bekliyorlar. Mücadelemizi hiçbir zaman siyasi ve mezhepsel boyutlara taşımadık biz sadece mağduriyetimizi anlattık. Biliyoruz ki adalet er yada geç tecelli edecek” diye konuştu.

Wushu sporcusu Elif Akyüz’ün aynı turnuvada hem hakem hem de sporcu olarak yer alması ve annesinin de hakem heyetinde olduğu turnuvanın şampiyonu olması, Meclis gündemine de taşındı.

 

   2011 Yılındaki Şampiyonaya Karşılaştırma Videosu

   Wushuleaks kullanıcı isimli kişi tarafından yayınlanan bir videoda 2011 yılında Ankara’da gerçekleşen şampiyonada, şampiyon Elif Akyüz’ün ayak hakimiyet ve kavrama hatalarından bahsederek sergilediği rutin performansının 2. ve 3. olan rakiplerinden bariz şekilde daha kötü olduğu ve dünya şampiyonu elit bir atlet için yeterli olmadığı ifadeleri yer aldı.

( Videoya yandaki linkten ulaşabilirsiniz.  https://www.youtube.com/watch?v=t-QpZ32GX_8&t=7s )

FEDERASYONLA İLGİLİ TEK SKANDAL İDDİA BU DEĞİL

 

   Seçimlerde Usulsüzlük İddiası

 

17 Aralık 2009 tarihinde İstanbul İl Temsilciliği seçimlerinde, seçimi kazanan Oktay AVCI olmuştu. Fakat sonradan öğrenildiğine göre federasyonun başkan olmasını istediği kişi diğer bir aday Ömer Faruk ELÇİ idi. Federasyon Asbaşkanı Abdurrahman AKYÜZ bir usulsüzlüğe imza atarak seçimi kazananı tanımadı ve Ömer Faruk ELÇİ’yi İstanbul İl Temsilciliği’ne atadı.

25 Aralık 2009’da göreve başlayan Oktay AVCI’ yaptığı yazışmalar ve tüm yetkileri federasyonun tanımadığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

 

   Dünya Şampiyonunun Altın Madalyası, Başkan Olan Babası Tarafından Alındığı İddiası

 

Ankara’da 10 Ekim 2012 tarihinde yapılan 11. Dünya Wushu Şampiyonası’nda Türk sporcu Elif Akyüz Kuzey Mızrağı stilinde 9.60’lık derecesi ile Dünya Wushu Şampiyonu olmuştu.

Dünya şampiyonası sırasında organizasyonunu yapan firmada çalıştığı belirtilen, Ersin Metin Yavuz’un 03.12.2013 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına verdiği şikayet dilekçesi ortaya çıktı. Dilekçeye göre  Elif Akyüz’nün kazandığı Altın madalya, Türkiye Wushu Federasyonu Başkanı olan Babası Abdurrahman Akyüz tarafından 7 Adet Rolex marka saat ve 14 bin dolar civarında para ile satın alındı. Verilen dilekçe ile olayı ortaya çıkaran DHA muhabiri olayın yaşandığı iddia edilen tarihte Yönetim Kurulu üyesi olan Okan Karan’a  telefonla ulaşarak yaşanan konuyu sorar. Karan, ‘ilk duyduğumda karşı çıktım ve asla kabul etmedim. Dilekçe olayını duyduktan sonra şaşırdım ve federasyon yönetiminden istifa etme kararı aldım. Bu konu ile ilgili yetkililerin soracağı her türlü bilgiyi vermeye hazırım diyerek, istifamı federasyona noter kanalı ile göndereceğim” dedi.

 

   Sahte Diploma İddiası

 

                                                        

    13 Aralık 2013 tarihinde  Spor Genel Müdürlüğü ve Ankara Cumhuriyet Savcılığına yapılan şikayette,  Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kadrolu antrenörü olduğu belirtilen Akif İnci’nin kendisine düzenlediği 1015 numaralı diplomanın yanında, aynı numara ile arkadaşı olduğu belirtilen Ahmet Aydın’a da diploma düzenlediği iddia edildi.

Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabiri iddialarda adı geçen Akif İnci telefonla ulaştığında Akif İnci yaptığı açıklamada konunun savcılıkta olduğunu ve bu konuya karışanların başlarının belaya gireceğini söyledi.

 

   Kolundaki Ve Göğsündeki Türk Bayrağı Dövmeleri Nedeniyle Milli Takıma Alınmayan Sporcu İddiası

2019 Antalya Türkiye Wushu Kung Fu Şampiyonası’nda 60 kg’de sanda kategorisinde Türkiye şampiyonu olmasına karşın, dünya şampiyonasına götürülmediğini söyleyen Yasin Yavaş Cumhuriyet Gazetesine yaptığı açıklamalarda “2020 yılında da 5 maç kazanmama karşın yine aynı şekilde kadroya alınmadım. Kolumda ve göğsümde dövme olduğu için Abdurrahman Akyüz beni takımda istemedi. Maçlara ancak dövmemi kapatmak şartıyla çıkmama izin veriyordu. Birçok kez benimle ilgili arkadaşlarıma, ‘Koluna flaster sarsın, dövmesini görmek istemiyorum. Bunun kıldığı namazlar da kabul olmaz’ şeklinde hakarete varan söylemlerde bulundu.”şeklinde konuştu.

   Namaz kılmayanların tehdit edildiğini iddia eden Yavaş şu şekilde devam etti. ”Namazlarda yoklama alınıyor, geç kalan ve gelmeyenler kamptan gönderilmekle tehdit ediliyordu. Akyüz, şortla maça çıkmamızı yasakladı ve maçlarda erkekler dahil olmak üzere uzun tayt giyme zorunluluğu getirdi”

 

   Alevi Olduğu İçin Milli Takım’a Alınmadığı İddiası

   6 kez Türkiye Şampiyonu olan dünya çapında dereceleri bulunan Sadık Pehlivan (25)’ın Wushu Fedarasynu Başkanvekili Abdurrahman Ayyüz tarafından Alevi olduğu gerekçesiyle Wushu Milli Takımı’na alınmadığı iddia edildi. Konuyla alakalı olarak konuşan Sadık Pehlivan : “2013’ten beri lisanslı wushu sporcusuyum. 2014 yılında milli takıma girdim. 2015’te Türkiye Şampiyonu olmama rağmen Dünya Şampiyonası’na ben değil, yendiğim kişi götürüldü. 2018 ve 2019’da aynı şekilde Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandığım halde götürülmedim. Çünkü Akyüz, Alevi olduğum için sürekli beni dışlıyordu. Alevi olduğum halde Milli Takım kamplarında 5 vakit namaz kılmak zorunda kaldım. Bir kez sabah namazına geç kaldım diye Akyüz’ün, ‘Kâfirsin. Arkadaşlarını da kendine benzeteceksin’ şeklindeki hakaretine uğradım. İnancım yüzünden bana sürekli hakaret ediyordu” şeklinde konuştu.

 

Yazan:

Fazıl GÖKBUDAK

Kaynaklar:

https://www.internetspor.com/wushu-federasyonunda-skandal-1272755h.htm

https://www.milliyet.com.tr/skorer/7-rolex-saate-1-altin-madalya-1809272

https://www.cnnturk.com/spor/diger-sporlar/wushuda-simdi-de-sahte-diploma-skandali

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/15-temmuz-gazisine-baskan-eziyeti-1726160

https://www.evrensel.net/haber/399129/wushu-sporcusu-sadik-pehlivanin-alevi-oldugu-icin-milli-takima-alinmadigi-iddiasi

https://onedio.com/haber/wushu-federasyonu-nda-yasanan-tesaduf-babasi-baskanvekili-annesi-hakem-kendisi-sampiyon-908881