Skip to main content

Tüm Dünyayı etkisi altına alan George FLOYD olaylarından sonra sonra attığı “FLOYD-19” tweeti ile tepkileri üzerine çeken CEO Greg GLASSMAN‘ın bu hareketi CrossFit için çok pahalıya mal oldu.

Daha sonra istifasını bildiren Glassman’ın attığı bu tweet neticesinde Reebok firması artık CrossFit ile çalışmayacaklarını duyurdu. Yapılan açıklamada, ” Normal şartlarda bu sene sonunda CrossFit ile sözleşmemiz bitiyordu. CrossFit firması ile tekrar sözleşme imzalayıp imzalamama konusunda tereddütlerimiz vardı fakat son olaydan sonra CrossFit HQ firması ile sözleşmemizi sona erdirme kararı aldık. Bu sona erme kararı 2020 boyunca devam edecek faaliyetlerimizi etkilemeyecek, CrossFit yarışmacıları, izleyicileri ve sevenleri bu konuda rahat olsunlar.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamanın devamında, ” Bu anlaşmanın feshedilmesi kesinlikle Reebok ile CrossFit sporuyla ilgilenenleri ve sevenlerini etkilemeyecektir.

10 yılı uzun bir süredir bizle birlikte olan eğitmenlere, box sahiplerine ve Dave Castro, Nicole Carroll, Andy Stumpf gibi isimlere insanlara Reebok ile CrossFit’i bir arada tanıttıkları için özellikle teşekkür ederiz.” denildi.

Bu krize yol açan olaylar 4 Haziran’da  Institute for Health Metrics and Evaluation’un ırkçılık üzerine attığı tweete, Glassman’ın verdiği “FLOYD-19” cevabından sonra başladı.

Bu tweetin üzerinde tepkiler gecikmedi ve “CrossFit global bir topluluktan sıyrılarak aşırı sağ içerikli bir etkinliğe döndü. Artık CrossFit’e devam etmeyeceğim!“, “CrossFit üyeliklerimizi iptal ediyoruz!!!!” gibi iletiler gönderilmeye başlandı. Bununla birlikte de adında “CrossFit” ibaresi geçtiği için firmanın aylık 3000 Amerikan Doları gibi telif ücretleri istediği klüpler de isimlerinden CrossFit ibaresini çıkararak yola devam etme kararı aldıklarını duyurdular. Amerika Portland’da bulunan CrossFit Magnus’un sahibi Nick Hurndon da attığı gönderide  artık CrossFit firmasıyla çalışmayı durduklarını, bu davranışın adil olan davranış olacağını ve kendi firmalarının her zaman ırkçılık karşıtı bir firma olduğundan, kendi değerlerine ters düşmemek için işbirliğini durdurduğunu duyurdu.

Glassman, tepki çeken ve şirketin zararına yol açan bu açıklamalarından sonra yaptığı açıklamada,

“CrossFit CEO’luğu görevinden istifa  ediyorum. Geçtiğimiz günlerde yaptığım açıklamayla CrossFit camiası içindeki birçok sporseveri ve sporcuyu yıprattım. 20 yıl önce CrossFit’i keşfettiğimde bunun sporcular arasındaki en büyük iletişim ağını kuracağına inanıyordum. CrossFit’i geliştirmek ve eğitmen yetiştirmek için sevgimizi, emeğimizi verdik. CrossFit genel merkezi, boxlar ve eğitmenler bir bütündür. Davranışlarımın merkezin veya CrossFit’e gönül verenlerin karşısında durup, onların önüne geçmesine izin veremem. Onlar tehlikeye atılamayacak kadar önemlidir.”

Glassman her ne kadar bu ifadelerinden dolayı pişman olmuş olsa da Reebok ve “CrossFit” adını kullanan bazı salonlar sözleşmelerini feshetme konusunda geri adım atmadılar.

 

Yazan: Av. Ahmet Develi