Skip to main content

 Amerikalı IFBB pro vücut geliştirmeci 54 yaşındaki Toney Freeman, günümüz vücut geliştirmecileri için para kazanmanın daha zor olmasının sebebini anlatıyor.

Profesyonel vücut geliştirme birçok yönden daha önce hiç olmadığı kadar büyüdü. Fuarlara her geçen yıl daha fazla hayran katılıyor ve para ödülü her yerde arttı. Yine de Toney Freeman, bir vücut geliştirmeci için para kazanmanın, artık daha zor olduğuna inanıyor. Sebebi aşırı doygunluk ve çok fazla insanın ürünlerini (fizikleri), ücretsiz olarak vermesi.

Yarışmacılar için para ödülü her zamankinden daha yüksek olsa da, vücut geliştirmeciler geçimini sağlamak için para ödülüne güvenemezler. Men’s Open Mr. Olympia’yı kazanmadığınız sürece, muhtemelen ek gelire ihtiyacınız olacaktır. Bu geliri sağlamanın çeşitli yolları vardır. Bir vücut geliştirmeci sponsor alabilir. Takviye ürünler ve kişisel eğitimlerle ilgi kendi şirketini kurabilir. Ronnie Coleman’ın profesyonellik yıllarında polisliğe devam etmesi gibi, mevcut işlerini de sürdürebilir.

Ancak Toney Freeman, modern vücut geliştirmede bir sorun görüyor. Vücut geliştirmecilerin, geçmiş dönemlerdeki vücut geliştirmecilerle aynı şekilde gelir elde etmekte zorlandıklarına inanıyor. Bunun ana sebebinin, internet üzerinde çok fazla kendini pazarlamaya çalışan sporcu olduğunu düşünüyor. Bir vücut geliştirmecinin efsanevi fiziği nihayetinde onun ürünüdür. Onları kalabalığa satan şey budur. Örneğin, bir supplement satıyorlarsa iki şeye ihtiyaçları var. Elbette iyi bir ürüne, ama aynı zamanda tüketici güvenini ve satışları oluşturmaya yardımcı olmak için, isimlerinin arkasında bir güce ihtiyaçları var. Bu örnek, bir vücut geliştirmecinin mali geleceği için yapılan birçok çalışmaya uygulanabilir.

Elbette sosyal medya ve internet üzerinden para kazanmak için yeni fırsatlar da var. İnsanların bu platformda başarılı olduğunu gördük. Fakat Toney Freeman’ın ifade ettiği gibi, “ürününü” bedavaya veren çok fazla insan var. Sosyal medya, hayranların bu üst düzey fiziklere sınırsız erişmesini sağladı. Bir kullanıcıyı pozlama rutini gerçekleştikten sonraki gün, çevrimiçi olarak ücretsiz izleyebilirsiniz. Eskiden fiziksel olarak orada olmanız veya onu görebilmek için bir dergi sahibi olmanız gerekiyordu. Bu sınırlı erişim dolayısıyla farklı bir talep yarattı.

Aslında aşırı doygunluk büyük resimde, büyük bir sorun gibi görünüyor. Artık daha fazla supplement firması var. Bu şirketlerin çoğu artık internet üzerinden tüketiciye doğrudan ulaşabiliyor. Artık her şeyden daha fazla var. Bazı kişiler için bu durum, daha fazla fırsata yol açabilir. Ancak genel olarak, belki de bu sporun önceki dönemlerinde daha fazla değere sahip olabilecek bir çok kişiyi de zor durumda bırakıyor.

Zaman sürekli değişiyor. Birçok açıdan, sadece vücut geliştirmede değil, dünyada da büyük bir değişimin ortasındayız. Belki de şu anda, işlerin daha iyiye mi yoksa daha kötüye mi gittiğini öğrenmeye çok yakınız. Toney Freeman bir sorun görüyor, ama belki geçecek. Bunu zaman gösterecek.

Yazan:Rukiye Solak