Skip to main content

Rauno Heinla 400 kg deadlift ile dünya rekoru kırdı.

38 yaşındaki Estonyalı strongman sporcusu Rauno Heinla , geçtiğimiz haftsonu gerçekleştirilen World’s Ultimate Strongman etkinliğinin ikinci sezonunun ilk yarışında Konstantine Janashia’ya karşı galip geldi.

https://www.instagram.com/p/CFHeveUA4uP/

2020 World’s Ultimate Strongman yarışması küresel pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllardan farklı yürüyülüyordu. Bu yıl organizasyon, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak en iyi sporcuların kendi bölgelerinde rekorlar kırmaya çalışacağı “Feats of Strength” etkinliğini duyurdu.

İlk sezonda emekli strongman Eddie Hall’ın 500 kg deadlift rekorunu geride bırakarak 501 kg deadlift ile Hafthor Bjonrsson namıdiğer ‘The Mountain’ tüm zamanların deadlift rekorunu kırmıştı. Başta Eddie Hall olmak üzere birçok strongman takipçisi bu rekoru kabul etmeyeceklerini söyledi. Bunun Eddienin rekoruyla aynı koşullar altında olmadığını dolayısıyla gayriresmi bir rekor olduğunu ifade ettiler. Bunun yanında bazı sporcular da kendi rekorlarını kırarken diğerleri ise başarısız olmuştu.

Birkaç bölüm sonra, Rauno Heinla 400kg deadlift ile 5 tekrar yaparak zirvede yerini aldı. Daha sonra Jerry Pritchett, Jean-François Caron ve Konstantine Janashia Heinla’nın 400kg ile 5 tekrar yaparak zirveye çıktığı yarışa katıldılar. Daha önce Janashia  dahil olmak üzere başka yarışmacılar da rekora ortak olmuştu.

Yarışmacılar 75 saniye içinde en fazla tekrarı yapmaya çalışacaktı ancak 400kg ağırlıkla tutarlı bir şekilde arka arkaya tekrarlar çıkarmanın mümkün olmayacağı anlaşıldı.

World’s Ultimate Strongman Feats of Strength ikinci sezonuyla geri döndü. Bu sezonda Estonya’dan Rauno Heinla ve Gürcistan’dan Konstantine Janashia 400kg deadliftte tekrar rekoru kırmak için yarışacak. Bu ikinci sezonun ilk yarışında Laurence Shahlaei ve Mark Boyd bir kez daha yarışa ev sahipliği yaparken, emekli efsane strongman Zydrunas Savickas baş hakemdi. İki sporcu da yarışmaya kendi bölgelerinden katıldı.

Yine aynı kurallar vardı. Yarışmacılar 75 saniye içinde en fazla tekrarı yapmaya çalışacaktı. Heinla 6 tekrar yapıp rekoru kırmak için geldi,  son tekrarı zorlanarak da olsa yaptı ve başardı. Sıra Janashiaya geldiğinde dünya rekoru beklentisini karşılayacak bir potansiyel olmamasına rağmen ikinci tekrardan sonra mücadele ettiğini gösterdi.

https://www.instagram.com/p/CFFjUBlgGih/

Her iki sporcu da en iyi performansını vermeye çalıştı ancak yarışmanın tek bir kazananı olacaktı. Estonyalı strongman sporcusu Rauno Heinla 400 kg ile 6 tekrar yaparak yarışmayı kazandı ve aynı zamanda Dünya rekorunu kırarak gelecek yarışmalar için de gözdağı verdi.

 

Yazan: Metin Eren Özaltın