Skip to main content

Milos Sarcev, yiyecekleri sıvı öğünlerle harmanlama ve bunların böbreklerinizi nasıl etkileyebileceği konusundaki düşüncelerini ve kişisel deneyimlerini paylaşıyor.

Vücut geliştirme beslenmesinin yorucu hale gelebileceğini inkar etmek mümkün değil. Çok katı ve sıklıkla tekrar eden bir yemek planı gerektirir. Ayrıca büyük kas oluşturmak için çok fazla yiyecek tüketmek gerekebilir. Bu aşırı beslenme zorlayıcı olabilir ve bireyin yiyecekle olan ilişkisini mahvedebilir. Karışık yemeklerin eski usul yöntemi burada devreye giriyor.

Bir vücut geliştirme beslenmesi için en popüler taktik olmasa da, bazı sporcular gerekli besinleri hızlıca tüketmek için tüm öğünlerini sıvı bir içecekle harmanlamayı tercih edebiliyor. Ancak bu böbreklerinize uzun vadede zarar verir mi?

 

Bu konuda bahsetmemiz gereken ilk şey Milos Sarcev’in bu videodaki açıklamalarının onun kişisel deneyimine ve araştırmalarına dayandığıdır. O bir doktor değildir ve bu videodaki yorumları tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Bununla birlikte Milos’un protein tüketiminin kuralları ve sağlığınızı nasıl etkileyebileceği konusunda çok güçlü fikirleri var.

Doğrudan Milos Sarcev’e öğünlerinin çoğunun harmanlanmış sıvı halde tüketmenin böbrekleriniz için kötü olup olmadığı sorulduğunda, bu, fitness ve sağlık çevrelerinde popülerlik kazanan bir duygu olsa da, Milos bu gerçeği destekleyecek bir kanıt görmüyor.

Yine Milos Sarcev bir tıp profesörü olmasa da, 30 yılı aşkın süredir atlet ve antrenör olarak derinlemesine araştırmalar yaptı. Protein alımı için harmanlanmış sıvı öğün tüketmenin böbreklerinize zarar verdiğine dair tatmin edici bir kanıt olmadığını iddia ediyor. Sadece bu değil, aynı zamanda çok fazla protein yemek ve bunun sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini de ele alıyor.

Milos Sarcev, halkın düşüncesine bir kez daha karşı çıkıyor. Video röportaj sırasında şunları söyledi;

“Çalışıyor olsaydınız, karıştırılmış protein veya tamamlayıcı protein, toz halinde konsantre protein, böbrekleri herhangi bir yiyecekten alacağınız normal proteinden farklı olarak etkileyeceğini görmüşsünüzdür. İnsanlar tarafından bir varsayım var ve bunu kariyerimin en başından beri yaşadım. 15 yıl boyunca her gün en az 450-500 gr protein aldım ve hayatımda hiç böbrek problemim olmadı.”

Bir vücut geliştiricinin kişisel deneyiminin, herkesin aynı sonuçlara sahip olacağı anlamına gelmediği unutulmamalıdır. Her bir vücut farklıdır, kişisel sağlığı büyük ölçekte tavsiye etmeyi zorlaştıran şeyin bir parçasıdır. Özellikle yasa dışı bileşimler için karaborsaya başvuran sporcular, takviyeleri bu kadar tehlikeli kılan şey budur.

Milos Sarcev vücut geliştiriciler için protein ve besin tüketimi hakkındaki birçok yanlış kanıya daha derinlemesine daldı. Vücut geliştiricilerinin protein kazanmak için yemesi gereken et türlerini ve ayrıca amino asitler ile esansiyel amino asitler arasındaki çok önemli farkı tartışıyor.

Profesyonel vücut geliştirme tam zamanlı bir tutku, yaşam tarzı ve iştir. Beslenme ve eğitim hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, sadece başarılı olmak değil, başarılı olurken sağlıklı kalmak için de çok önemlidir. Bu, özellikle internetin olduğu modern vücut geliştirme çağında kolayca kaybolabilecek bir şeydir. Görüşler, çevrimiçi olarak kolayca gerçekler olarak ifade edilebilir. Zor iş yapılmazsa kafa karıştırıcı olabilir.

 

Yazan: Kerem YAVAŞ