Skip to main content

Dennis Wolf, profesyonel vücut geliştirmeden uzaklaşma deneyimini paylaşıyor.

Yarışmacı yıllarında Dennis Wolf, profesyonel vücut geliştirme alanında her yıl en iyi Olympia yarışmacılarından biriydi. Birçok profesyonel spor gibi, vücut geliştirme de olağanüstü bir çaba gerektirir. Yıllarca en iyi 5 Olympia yarışmacısı içinde olduktan sonra, Wolf vücut geliştirmeyi bir düğmeye basıp durdururmuş gibi bırakamadı. Dennis Wolf, emekliliğe geçişin ardındaki tıbbi gerçeklerle ilgili ilk elden deneyimini paylaşıyor.

Profesyonel vücut geliştirme, diğer birçok spor gibi, bazı riskleri beraberinde getirir. Vücut geliştirmeciler, vücutlarını “normal” bir insan için doğal olmayan seviyelere taşır. Vücutlarını kelimenin tam anlamıyla doğallığın ötesinde bir şeye dönüştürmek için, odaklanılmış ve disiplinli antrenmanlarla beraber bilim ve takviyelere başvururlar.

Bu nedenle, profesyonel bir vücut geliştirmecinin kariyeri boyunca tıbbi sağlığına fazlasıyla odaklanılması gerekir. Bütün yarışmacılar bunu yapmaz fakat kesinlikle tavsiye edilen budur. Bir vücut geliştirmeci emekli olmaya karar verdiğinde bu durum daha önemli hale gelir. Emekli olduktan sonra, bir vücut geliştirmeci vücut geliştirmeyi basitçe bırakamaz. Gerçekleşmesi gereken bir değişim vardır. Özellikle birey, yarıştığı zamanki seviyede antrenmanı bırakmayı planlıyorsa bu durum geçerlidir.

Dorian Yates emekli olduktan sonra vücut geliştirmeyi tamamen bıraktı. Bazı ciddi sağlık sorunları yaşaması, bu konuda farkındalık kazanmasına sebep oldu. Bu durum onu, sonraki adımlarını yeniden gözden geçirmeye zorladı ve sonunda bugün olduğu adama dönüştü.

Dennis Wolf ise emekli olduktan sonra önündeki zorlukların farkındaydı. Aşırı takviye ve ilaç kullanımı nedeniyle hormon üretimi, yarışmaya başlamadan önceki ile aynı olmayacaktı. Testosteron özellikle emekli vücut geliştirmeciler için bir sorundur. Yıllarca vücuda testosteron pompaladıktan sonra, vücut onu standart seviyelerde doğal olarak üretmekte zorlanır.

Dennis Wolf yaşam tarzını değiştirmeye başlarken, kan tahlilleri ve genel sağlık durumu için bir doktorla birlikte çalışarak, emekliliğe geçişini ayarlayabildi.

Vücut geliştirmeyi bırakmanın ve başlamanın benzer tarafları vardır. Vücudunuzu dinlemeniz ve sağlığınızı göz önünde bulundurmanız gerekir. Emeklilik sonrası düzenli doktor ziyaretleri, yarışırken düzenli koç ziyaretlerine benzer. Gelişiminiz hakkında bir analiz alırsınız ve buna göre her şey yeniden planlanır.

Dennis Wolf, vücut geliştirmeden sonra bir hayatı olmasını sağlamak istedi. Bu nedenle yeni bir yaşam tarzına geçerken güvenilir ve sağlam bir planlamaya odaklandı. Vücut geliştirme sonrası sağlıklı bir yaşam sürmek için, hormon seviyelerinin ve kalbinin düzgün çalıştığından emin olmak istedi.

Aslında spordan bağımsız, koruyucu sağlık planlaması her zaman önemlidir ve birçok kişi tarafından ne yazık ki gözden kaçırılır. Gelecek vadeden sporcular, emekli sporcular ve hatta normal bireylerin sağlıklarını izlemesi oldukça önemlidir.

Yaşlandıkça bedenlerimizin farklı ihtiyaçları ortaya çıkar. Ayrıca vücudumuz, büyük yaşam tarzı değişikliklerinden sonra farklı reaksiyonlar gösterir. Bu değişikliklerin vücudumuz üzerindeki gerçek etkisini ancak bir doktor ortaya çıkarabilir.