Skip to main content

Dünya’nın en prestijli yarışması olan ve daha önce Eylül ayı içinde gerçekleşen Mr. Olympia yarışması COVİD-19’dan dolayı Aralık ayına ertelendi. Bir önceki senenin ilk 6 yarışmacısı ertesi sene doğrudan yarışabiliyorken, sikletin kalan sporcuları 30 Temmuz’da başlayacak olan Tampa Pro yarışı sonrasında, Aralık ayına kadar katıldıkları diğer yarışlarda topladıkları puan neticesinde yarışmaya hak kazanacaklar.

Her ne kadar 2019’da derece almış sıkletin ilk 6 sporcusunun ertesi sene yarışacağı kesin olsa da yarışmacılar hakkında yeni haberler ve gelişmeler de gelmiyor değil.

Mr. Olympia Açık Sikletten bahsetmek gerekirse daha önceki haberlerde bahsettiğimiz Dexter Jackson ( Blade ) ,

bu sene jübile yapıp yapmama konusunda son kararını henüz vermemiş durumda.

50 yaşındaki sporcu 2008’de yarışmayı kazanmış olsa da sonraki süreç içinde hem Arnold yarışmalarında hem de Olympia podyumunda yarışmaya devam etti.

 

 

 

 

 

Açık siklet ve 212 sıkletini etkileyen asıl gelişme ise bir efsane olan Flex Lewis açısından gerçekleşti.

7 kere 212 sikletinde şampiyon olarak mükemmel bir şekilde adını efsaneleştiren Lewis, koçu Neil Yoda Hill ile aldığı bir kararla açık sıklette yarışmak üzere plan yaptığını daha öncelerde ifade etmişti.

En son instagram paylaşımlarında da açık sıklet için gün saydığını ve ona göre plan yaptığını belirten Hill’in yarışmada nasıl bir Flex çıkaracağı açıkçası bodybuilding’le ilgilenenler açısından merak konusu.

Açık sıklet için konuşmak gerekirse bu sene biraz çekişmeli geçeceğe de benziyor.  Geçen sene yarışmayan fakat 7 kere şampiyon olmuş olan Phil Heath’in, geçen seneki şampiyon Brandon Curry’nin, 212 de şampiyonluğa doyan Flex Lewis’in, Dexter Jackson’un podyumda olacağı yarışmaya COVİD 19 sebebiyle herhangi bir engel çıkmazsa Hadi Choopan da katılacak gibi duruyor. Yine bunlarla birlikte önümüzdeki 3 ay içinde gerçekleşecek olan yarışmalarda bu listenin genişleyeceği ve podyumun çekişmeli olacağı da inkar edilemez bir gerçek.

Flex’in açık siklete geçmesiyle birlikte 212’de geçen senenin şampiyonu olan Kuveytli Kamal Algargni ‘nin de bu sene COVİD-19 sebebiyle herhangi bir engel çıkmaması halinde 212 sikletinde etkili olacağı düşünülüyor.

 

 

 

 

Olympia takipçilerini heyecanlandıran asıl gelişme ise bu sene kadınlar açısından gerçekleşti. Şu ana kadar 10 Olympia kupası kazanmış olan Irıs Kyle 6 senelik aradan sonra tekrar döneceğini ifade etti ve bu ifade de IFBB Pro Leauge’in resmi instagram hesabından da duyuruldu.  2006-2014 yılları arasında Olympia’yı kimseye kaptırmayan Kyle, 2014 yılında artık yarışmayacağını duyurmuş olsa da 2020 yılında Olympia’ya Kadınlar Vücut Geliştirme sikletinde podyumlara geri dönmek için sabırsızlandığını ifade ediyor.

Kyle, artık geri dönüş için tam zamanı olduğunu ve inanılmaz şeyler yaşadığı Olympia podyumuna geri dönmek istediğini belirtti. Bununla birlikte bu geri dönüşe sebep olan asıl olayın daha önceden kaldırılan fakat bu sene tekrardan yarışmaya eklenen “Kadınlar Vücut Geliştirme” kategorisinin yarışmaya eklenmesi olarak düşünülüyor. 1974 doğumlu olan 46 yaşındaki efsane sporcunun, yaşını belli etmeyen formuyla podyumda neler yapabileceği heyecanla bekleniyor.

 

 

 

 

Mr. Olympia organizatörü Dan Solomon, 2020 Olympia’nın herkes için çok ilgi çekici ve heyecan verici olacağını, Kyle’ın 11. kupasını kazanmak istediğini, Oksana Grishina,

 

 

 

 

 

 

 

Adela Garcia gibi sporcuların ve Irıs Kyle’ın geri dönüşünün herkes için merak uyandırdığını, bunlara ek olarak Flex Lewis ve Dexter Jackson gibi sporcular açısından yaşanan gelişmelerin de yine yarışma için çok önemli olduğunu, daha yarışmaya yaklaşık 5 aylık bir süre olduğunu ve o süre içinde çok daha büyük duyurular ve gelişmelerin olabileceğini ifade etti.

 

Yazan: Av. Ahmet Develi