Skip to main content

Yıllarca süren mücadelenin sonunda, Mısırlı profesyonel vücut geliştirmeci Big Ramy nihayet Bay Olympia 2020’yi kazandı. Zorlu rakiplerin arasından şampiyon olarak çıkmayı başardı.

Big Ramy olarak tanınan Mamdouh Elssbiay, yıllardır Mr Olympia’yı kazanmak için favori gösteriliyordu. Lakabının hakkını vererek en iyi olarak adlandırılan bir çok profesyonel vücut geliştirmeci arasından inanılmaz bir fark gösterdi. Devasa boyutundan dolayı bazı hayranları onu Ronnie Coleman’ın varisi olarak gösterdi.

Aslen Mısırlı olan Ramy, profesyonelleri devasa devlere dönüştürmesiyle bilinen Oxygen Gym’de antrenman yapmak için Kuveyt’e taşındı. Yıllar boyunca, birçok profesyonel vücut geliştirmeci, antrenmanlara yeniden başlamak için geçici olarak Kuveyt’e taşındı. Buna Mr. Olympia 2019 şampiyonu Brandon Curry de dahil.

Big Ramy’nin ilk Mr. Olympia yarışması 2013’teydi. En iyi 6 ‘nın 2 sıra gerisinde kalarak sekizinci oldu. Ancak ilk 6 da olmamasına rağmen, herkesin dikkatini çekmişti. İnanılmaz büyük vücudu dikkat çekiciydi.

Sonraki yıllarda Ramy, her Olympia yarışmasında sıralamada ilerleme kaydetti. Bu, Big Ramy’nin 2. olduğu Mr Olympia 2017’de zirveye ulaştı.

Bu yarışmada umut verici gözüküyordu. Phil Heath için tehlikeli gözüküyordu. Devasa cüssesi ile Big Ramy, Phil Heath’in yanında kazanmak için büyük bir rakip gibi duruyordu.

Yarışma o kadar yakındı ki pek çok hayranı Big Ramy’nin kazamasının hakkı olduğuna inanıyordu. Victor Martinez ile 2007 Olympia’ya benzer bir durum yaşamıştı.

Big Ramy’nin 2017’de zafere çok yaklaştığı ve Phil Heath’in hafifçe gerilediği görülüyordu. Hayranları Olympia 2018 öncesinde hiç olmadığı kadar heyecanlıydı. Hayranların daha da gelişmiş bir Big Ramy görmesi beklendiği için beklenti aşırı yüksekti.

2018’de Big Ramy, Mr Olympia’da hayal kırıklığı yaratan 6. sıraya düştü. Kondisyonu bozulmuştu ve rekabet devam ederken gerilemiş gibi görünüyordu. Hayranları o kadar hayal kırıklığına uğradılar ki, Big Ramy, yarışmadan hemen sonra bir özür diledi.

Kısa bir süre sonra Big Ramy Oxygen Gym’den ayrıldı ve tüm antrenman düzenini değiştirdi. Yeni bir eğitmen olan Neil Yoda Hill’in altında Olympia’ya hazırlanmaya başladı.

Ne yazık ki, Big Ramy 2019’da Olympia’da rekabet etmeyeceğini açıkladığında ufukta daha fazla kötü haber vardı. Başlangıçta bu raporları reddetmesine rağmen, yokluğunun arkasındaki neden sakatlanması ile ilgili orijinal raporlar gibi görünüyordu. 2018’de cansız bir görünümden sonra, hayranları onun tam bir yılı kaçırdığını görünce hayal kırıklığına uğradılar.

Görünüşe göre 1 yıllık ara, Big Ramy’nin fiziğini daha da geliştirmesine yardımcı oldu. Hala inanılmaz boyutta ve yenilenmiş bir kondisyona sahip olan Ramy, Olympia 2020’de rakiplerinin önüne geçti.

Brandon Curry, Hadi Choopan ve özellikle Phil Heath, ona karşı zorlu bir mücadele vermek zorunda kaldı. Çabaları onu devirmek için yeterli değildi ve hakemler Big Ramy’yi gecenin şampiyonu olarak taçlandırdılar.

Profesyonel vücut geliştirme genellikle uzun ve yoğun bir yolculuktur. Çok çeşitli nedenlerden dolayı, yarışmacıların zirveye ulaşması tipik sporlardan çok daha uzun sürer. Bu aynı zamanda ana sporcuların ortalama yaşının Futbol veya Basketbol gibi ana akım sporlardan çok daha yaşlı olmasına yol açar.

Big Ramy’nin azmi ve zanaatına olan bağlılığı, yarışı ne kadar yavaş ve istikrarlı bir şekilde kazanabileceğini gösterdi. Phil Heath’in geri dönüş girişimini engelledi ve gelişmiş bir geri dönüş yapmayı planlıyan şampiyon Brandon Curry’yi yendi.

 

Yazan: Kerem YAVAŞ