Skip to main content

Lou Ferrigno, profesyonel vücut geliştirmecilerin başarılarının karşılığında düşük meblağlı ödüller almalarını eleştiriyor.

Profesyonel vücut geliştirme, boyut ve kapsam itibariyle var olduğu tarihten itibaren büyük adımlar atmıştır. Bu adımlar, her yıl sürekli olarak artmakta olan para ödülünü de içermektedir. Toplam ödüllerin yer aldığı para çantası her yıl önemli ölçüde artmaya devam ediyor fakat  tüm yarışmacıların en iyi ödülleri kazanması imkansız olduğundan profesyonel vücut geliştiriciler düzenli bir gelir akışına sahip olabilmek için sponsorluklara başvuru yapıyorlar.

Lou Ferrigno yapılan son röportajında, Mr.Olympia’da birincilik ödülünün, ödüllerdeki genel artışın yanı sıra neden bir milyon dolara kadar yükselmesi gerektiğini ifade etmişti. Bunun haricinde profesyonel vücut geliştirmenin platoya müsait bir yapısı olduğuna inanan Lou Ferrigno; gelişimi durduran anılan bu platonun hem fiziğin kalitesi hem de sporun büyüklüğü açısından var olduğuna inanıyor.

Peki vücut geliştirme sporunun daha da büyümesini engelleyen ana faktör nedir? Lou Ferrigno, bunun para ödülü olduğuna inanıyor. Organizasyon genelinde her ne kadar profesyonel vücut geliştiricilerden yararlanılsa da anılan yarışmacılar fedakarlıklarının karşılığını yeterince alamıyorlar.

Bu durumun çözümü için atılması gereken ilk adım olarak; Ferrigno, birinci olanın bir milyon dolar almasını öneriyor. Ferrigno’ya göre ikinciliğe hak kazanan kişi de 500.000 $ kazanmalıdır.

2020 yılı itibariyle Mr.Olympia’nın kazananı 400.000 $ para ödülü alıyor. Olympia, Lou Ferrigno’nun birinci ve ikinciye verilecek ödüllerle ilgili olan önerisini ciddiye alırsa organizasyon genelinde ki yatırımlar önemli ölçüde artacaktır. Lou Ferrigno’ya göre, sporun sınırlarını daha da zorlamaları için profesyonel vücut geliştiricileri  teşvik etmenin tek yolu budur. Eğer profesyonel sporculara profesyoneller gibi ödeme yapılmazsa, bu kişiler profesyonel sporcular gibi performans gösteremezler. Açıkçası, profesyonel vücut geliştirme bir bütün olarak vücut geliştiricileri daha fazla ödüllendirmek istiyor. Bu yüzden de para ödülü yıldan yıla artmaya devam ediyor. Belki de Lou Ferrigno’nun Mr.Olympia için düşündüğü para ödülüne giden gerçekçi yol budur. Peki bu artış ne kadar sürecek?

Bu zor bir soru, ama sonuçta Lou Ferrigno profesyonel vücut geliştiriciler için mevcut ödüllendirmelerin yetersiz olduğunu düşünüyor. Profesyonel vücut geliştiricilerin bu sporda yapması gereken büyük ve geri dönüşü olmayan fedakarlıklar var. Onlar olmasaydı, bu sporun kendisi olmazdı. Bu yüzden bu fedakârlıkların karşılığının adil bir şekilde verilmesi gerekiyor.

Yazan: Nurullah Büyüktaş